• Start
  • Cursussen/workshops

Cursussen/workshops

Atelier De Witte Pimpernel Quilt & Handwerk organiseert het hele jaar door workshops en cursussen op het gebied van quilten, patchworken, punchen en andere creatieve handwerk/textiel technieken. Er zijn zowel voor beginners als gevorderden verschillende leuke en leerzame workshops en cursussen te volgen. Alle cursussen en workshops worden gegeven in de ruime, lichte en gezellige lesruimte van Atelier De Witte Pimpernel. Parkeren gratis op eigen terrein bij atelier De Witte Pimpernel Quilt & Handwerk.

Open Dagen: Info 

De Openingstijden van de expositie zijn hetzelfde als de openingstijden van atelier/winkel De Witte Pimpernel: woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00-17.00 uur en zaterdag van 11.00-16.00 uur. Gratis entree en parkeren op eigen terrein. voor meer info zie de rubriek agenda.

 

 

*Cursus Patchwork & Quilten. Gevorderden.  Lesgevende: Hermien Stam                                                                                                                                                                                                                                                              

Tijdens deze cursus worden verschillende quiltonderwerpen behandeld. U kunt zelf een keuze maken uit een aantal quiltwerkstukken. De cursus bestaat uit 4 lessen.

 DataVrijdagmorgen: 20 september, 18 oktober, 15 november, 13 december

Tijd: 10.00-12.00 uur. Lesgeld 52,50 cont. excl. materiaal, inclusief koffie/thee met wat lekkers erbij. 

 

*Cursus Patchwork & Quilten. Gevorderden.  Lesgevende: Hermien Stam

Data: Vrijdagmiddag: 20 september, 18 oktober, 15 november, 13 december

Tijd: 13.30 - 15.30 uur. Lesgeld 52,50 cont. exclusief materiaal, inclusief koffie/thee met wat lekkers erbi.j

 

*Patchwork & Quilten. Beginnerscursus en licht gevorderden. Lesgevende Hermien Stam

Beginners gaan aan de slag met een beginnersquiltje, met de basisgeginselen. Licht gevorderden kunnen, in overleg kiezen uit verschillende werkstukken.

Data: Zaterdagmorgen: 21 september, 19 oktober, 16 november, 14 december

Tijd: 10.00-12.00 uur. Lesgeld: 52,50 cont. excl. materiaal, inclusief koffie/thee met wat lekkers erbij.

 

*Patchwork & Quilten: Beginnerscursus en licht gevorderden. Lesgevende Hermien Stam

Beginners gaan aan de slag met een beginnersquiltje, met de basisbeginselen. Licht gevorderden kunnen in overleg kiezen uit verschillende werkstukken

Data: Zaterdagmiddag: 21 september, 19 oktober, 16 november, 14 december

Tijd: 13.30-15.30 uur. Lesgeld 52,50 cont. exclusief materiaal, incl. koffie/thee met wat lekkers erij.

 

* Patchwork & Quilten: Beginners/licht gevorderden/gevorderden ( extra ingelast ) Lesgevende Hermien Stam

Info: zie hierboven.

Data: Donderdagmiddag; 19 september, 17 oktober, 14 november, 12 december

Tijd: 13,30-15,30 uur.Lesgeld: 52,50 cont. exclusief materiaal, inclusief koffie/thee met wat lekkers erbij.

 

Workshop Kartonnage, vierkante doos met vouwwerk. Lesgevende Hermien Stam/Ria

Tijdens deze workshop  gaan we aan de slag met een kartonnage pakket van een vierkante doos. Nadat deze in elkaar is gezet gaan we deze doos bekleden met stof en gaan we de deksel tevens voorzien van een vouwwerk.

Data: ............. van 10.00-15.30 uur en  zaterdag 3 februari van 10.00-12.30 uur.

Lesgeld: 59,50 cont. inclusief kartonnage pakket en gebruik lijm. Excl. stof  (stofsoort in overleg, omdat dit nauw luistert alsmede info over de maat) Zelf meenemen een stofschaar en een klein scherp puntig shaartj een potlood, naaispulletjes, naaimachine, een kwast, een kleine schuimroller met bakje (Action). 

Inclusief: Koffie/thee met wat lekkers erbij op de vrijdag tussen de middag een kop soep, zelf een lunchpakketje meenemen.

 

* Dagworkshop Machinaal Quilten voor beginners. / Free motion quilten, Lesgevende Hilke Eggers 

Tijdens deze dagworkshop ga je aan de slag met de basisbeginselen van het Free motion quilten. Bij voldoende belangstelling kan er een vervolg worden afgesproken.

Free motion quilten is het machinaal doorquilten waarbij je in allerlei richtingen kunt stikken en zelf de grootte en richting  van de steken kan bepalen. Het naaivoetje staat los van de naaimachine doordat het transport wordt uitgeschakeld, daardoor kunt u de stof vrij bewegen. Machinaal quilten met de naaimachine kan o.a. een goed alternatief zijn voor het handquilten en ook te gebruiken bij art quilten, free embroidery en ander creatief texielwerk. 

We beginnen met de voorbereiding voor het machinaal quilten en leren o.a. het overnemen van het quiltpatroon op de stof en het instellen van de naaimachine. Daarna gaan we quilten uit de "vrije hand". We gebruiken een stopvoetje of meander voetje en moeten zelf "sturen". Het zogenaamde `Vrij Machinaal Quilten` ( Free Motion Quilting ) is door het transport uit te schakelen.

Voor deze dagworkshop is het nodig  dat je een goed werkende naaimachine  hebt en dat je bij je naaimachine een stopvoetje/meandervoetje hebt en het transport laag kan/uitgeschakeld kan worden. ( Kijk in de handleiding en/of raadpleeg uw vakhandelaar of uw machine de mogelijkheid voor `meanderen` of stoppen heeft.  Een meandervoetje is meestal los te koop bij je eigen model naaimachine )

(Machines van bijv.  Aldi, Lidll of Blokker zijn niet geschikt.)

Dagworkshop: .......................... Excl. materiaal. Incl. koffie/thee met wat lekkers en tussen de middag een kop soep. Zelf lunchpakketje meenemen.

 

*Dagworkshop "Kunstwerkje in transparant frame" : Lesgevende Wil Fritsma

 

 transparant frame

 

 * Tweedaagse Workshop - Poppyfield: Lesgevende Fanny Eikelenboom 

Laat je fantasie op hol slaan bij deze kleurrijke bloemenpracht. Fanny heeft gekozen voor de kleuren van klaprozen, maar kies je een andere kleur dan wordt het misschien een korenbloemenveld of een rozentuin.. Kies voor verschillende textuur in stofjes, bv katoen, wol/vilt, velours/fluweel. Kies voor effen en geprinte kleuren.

Tijdens de eerste dag krijg je het patroon, gaan we de patroondelen overnemen en gaan we aan de slag met de stofkeuze, een keuze die je zelf kunt maken. Tevens gaan we een begin maken met de bloemen te rangschikken. Tijdens deze dag verteld Fanny ook over de verschillende manieren van appliceren van de verschillende stoffen. De tweede dag gaan we beginnen met borduren. In het patroon  verwijst Fanny steeds naar het boekje: Creative Stitching van Sue Spargo. Er worden veel verschillende steekjes uit dat boekje gebruikt. Echter als je zelf eigen ideeën  hebt over de manier van borduren, dan ben je daar natuurlijk vrij in. In allerlei encyclopedieën staan ook wel verschillende borduursteken.

Laat de naaimachine maar thuis, want alles gaat heel ontspannen met de hand. De workshop bestaat uit twee dagen met twee maanden tussenruimte, genoeg tijd om thuis lekker aan de slag te gaan voor de volgende workshop dag.

Datum: Zaterdag 31 augustus en zaterdag 26 oktober. Tijd: 10.30-15.30 uur.

Lesgeld: 110,- Inclusief: de werkbeschrijving, kopje koffie/thee met wat lekkers erbij en tussen de middag een kop soep, zelf lunchpakketje meenemen. Exclusief materialen.

Attentie: De Poppyfield van Fanny is te zien tijdens de tweede Open Dag van Atelier De Witte Pimpernel, zaterdag 27 januari en kan er al ingeschreven worden voor deze kleurrijke workshop!

 

*Dagworkshop Punchen met de Punchmachine : Lesgevende: Hilke Eggers.

Tijdens deze dagworkshop Punchen maakt u kennis met de vele fantastische mogelijkheden van het punchen. Daarbij kunnen diverse materialen worden gebruikt zoals o.a. lontwol en andere wolsoorten, organza, wollen draden, vilt, restjes kant.Heeft u geen punchmachine maar wilt u wel kennis maken met de diverse gebruiks/verwerkingsmogelijkheden van het punchen, wij hebben speciaal voor deze Punchworkshop een paar Punchmachines in bruikleen. En misschien overweegt u wel een punchmachine aan te schaffen dan is dit een mooie gelegenheid om hiermee kennis te maken. Heeft u zelf een Punchmachine en u wilt graag uw kennis verbreden, dat kan natuurlijk ook tijdens deze Punchworkshop.

Datum: Zaterdag 12 oktober 2024. Tijd: 10.00-15.30 uur. Lesgeld: 45,00 cont. incl. een paar materialen. Kosten bruikleen machine 5,- euro.  Zelf meenemen restjes wol evt. in kleurstelling die je wilt gaan gebruiken. Pen en papier om notities te kunnen maken. Bij aanmelding aangeven of je een bruikleen machine wilt gebruiken of zelf een punchmachine bezit. Zelf lunchpakketje meenemen, wij zorgen voor koffie/thee met wat lekkers erbij en een kop soep.

 

*Cursus Vrije borduurtechnieken:   Lesgevende : Hilke Eggers.

De cursus bestaat uit 3 lessen van 10.00-15.30 uur

Data: Vrijdag 4 oktober, vrijdag 1 november, vrijdag 29 november. Tijd: 10.00-15,30 uur.                                                                                          

Tijdens deze basis cursus leert u verschillende vrije borduursteken en de diverse gebruiksmogelijkheden. Experimenteren, spelen met steken, diverse garens, textiel en andere materialen. Grotendeels met de hand. De vrije borduurtechnieken zijn toepasbaar in o.a. punch/vilttechnieken, textile art, stitch art, quilt art en embroidery stitch.

Lesgeld: 135,- euro inclusief basissetje. Inclusief koffie/thee met wat lekkers erbij en een kop soep. Zelf lunchpakketje meenemen. Zelf meenemen: map met plastic hoezen (voor opbergenvoorbeelden) pen en papier om notities te maken, naaispulletjes, diverse naalden groot/klein ( 1 met groot oog met punt ) verschillende garens/wollen draden  bijv. restjes breigaren, restjes katoen)

 

* Samen met Hilke Eggers is Atelier De Witte Pimpernel begin 2023 gestart met een nieuwe 'Textielgroep Textiel & Textuur'

Data voor de 'Textielgroep TextielTextuur': 29 september, 27 oktober, 8 december en 19 januari ( 2024 ) In overleg met de  leden worden de vervolgdata afgesproken. Tijd: 10.00-15.30 uur.  Nieuwe data 2024: vrijdag 9 februari, 8 maart, 12 april en 31 mei 2024. Deelname aan de 4 dagen: 180,00 euro, excl materiaal. Incl. koffie en thee met wat lekkers erbij en tussen de middag een kop soep. Zelf een lunchpakketje meenemen.

*Voor deelname aan deze  'Textielgroep Textiel & Textuur' heb je wel enige naaimachine ervaring nodig en een lichte ervaring met vrij stikken. Natuurlijk hoort hierbij een goedwerkende naaimachine (onderhoud).

De bedoeling is dat we vrij gaan experimenteren met textiel, met diverse andere materialen, structuren leren aanbrengen,  met o.a. snijtechnieken, lijnenspel, ronde vormen, kennis opdoen van de diverse materalen,  etc. 

 

 

 

Quilt Bee : Tijdens de Quilt Bee neem je eigen quiltwerk mee  om aan te werken, af te maken. Tevens de mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen/tips uit te wisselen. Misschien heb je ook al wel een tijdje een quilt liggen waar je maar niet aan toe komt om die af te maken. Dan is deze Quilt Bee daarvoor uitermate geschikt. Daarbij een hele gezellige middag. De Quilt Bee is geen workshop/cursus Tijd 13.30- ca.15.30 uur. Deelname kost per 1 september 5,00 p.p.  inclusief koffie/thee met wat lekkers erbij 

*De Quilt Bee gaat in het vervolg naar de handwerk inloopmiddagen op de woensdag van 13.30-ca. 15.30 uur. Zie info handwerk inloopmiddagen.   

 
*Brei & Haak Club

Al sedert vele jaren heeft Atelier De Witte Pimpernel  een Haak & Breiclub. Deze wordt meestal gehouden 1x in de maand op de eerste zaterdagmiddag van de maand 14.00-16.00 uur. Een ieder brengt zijn eigen brei/haakwerk mee, tips worden uitgewisseld. (geen cursus) Deelname kost 5,00 p.p. cont. dit is inclusief koffie.thee met wat lekkers erbij. Kortom hele gezellige middagen. Heeft u belangstelling om mee te doen dan horen wij dat graag. ( op dit moment: VOL )

 *

Handwerk inloopmiddagen: 

De plek voor liefhebbers van textiele werkvormen en handwerk om elkaar te ontmoeten! Samen bezig zijn met handwerken in de breedste zin des woords. Het is een inloopmiddag en iedereen werkt aan een eigen handwerk. In een ongedwongen sfeer elkaar ontmoeten, inspireren en verder helpen. Breien, haken, borduren, quilten en meer. Zo mogelijk worden er tips uitgewisseld. (geen cursus) Iedere woensdagmiddag is het Handwerkcafé  geopend van 13.30- ca. 15.30 uur. Deelname kost   5,00 euro p.p. cont.  Dit is inclusief 2x koffie/thee met een koekje erbij.

 

Cursusvoorwaarden:

 
Uw aanmelding/inschrijving/reservering is definitief zodra u inschrijft/aanmeld voor een cursus/workshop/ show &tell en andere activiteiten waarbij inschrijvingen plaats vinden. Iedere cursus/workshop kent een minimum en een maximum aantal deelnemers tenzij anders overeen gekomen met de docentes. Bij annulering binnen twee weken voor de aanvang van de workshop/cursus/show & tell, ben je de helft van het lesgeld verschuldigd. Indien je zonder reden niet op de workshop/cursus/show & tell verschijnt dien je het volledige lesgeld te voldoen. Bij verhindering van een les is geen restitutie van het lesgeld mogelijk. Het lesgeld kun je op de eerste lesdag contant voldoen. Je hoeft dus niet van te voren te betalen. Voor de workshops/cursussen waarbij de naaimachine gebruikt wordt is een goed werkende naaimachine een vereiste en enige ervaring met je  eigen naaimachine en evt. andere gevraagde opties. Alle  dagworkshops/cursussen zijn excl. materiaal ( tenzij anders in het programma vermeld). Tijdens de cursussen/workshops zorgt De Witte Pimpernel voor koffie en/of thee met wat lekkers erbij, Bij de dagworkshops zorgen wij extra voor een kop soep bij de lunch, zelf een lunchpakketje meenemen. Bent u vegetarisch, dit gaarne doorgeven. Indien er voor een cursus/workshop onvoldoende aanmeldingen zijn, behoudt De Witte Pimpernel zich het recht voor de cursus/workshop te annuleren. De lestijden kunnen verschillen en staan bij elke cursus/workshop aangegeven. Indien de lesgevende door ziekte of overmacht niet in staat is op de geplande cususdata/workshopdatum aanwezig te zijn wordt in overleg met de lesgevende en Atelier De  Witte Pimpernel een nieuwe cursusdatum/workshopdatum gepland. De benodigdheden voor de cursussen worden in eerste instantie mondeling medegedeeld bij aanmelding of tijdens de Open Dagen, indien nodig nader via tel. /mail uiterlijk 1 week voor aanvang van de cursus/workshop, tenzij het al in het programma staat. *Natuurlijk vinden we het fijn dat de benodigde materialen voor de workshops/cursussen bij ons worden aangeschaft*.

Parkeren gratis op eigen terrein ( svp niet buiten het terrein ) bij Atelier De Witte Pimpernel, Quilt & Handwerk aan de Houtweg 40, 8167PL, Oene.

(c) Atelier De Witte Pimpernel | Privacyverklaring