• Start
  • Cursussen/workshops

Cursussen/workshops

Cursussen/workshops

Atelier De Witte Pimpernel organiseert het hele jaar door workshops en cursussen op het gebied van quilten, patchworken, punchen en andere creatieve handwerk/textiel technieken. Er zijn zowel voor beginners als gevorderden verschillende leuke en leerzame workshops en cursussen te volgen. Alle cursussen en workshops worden gegeven in de ruime, lichte en gezellige lesruimte van Atelier De Witte Pimpernel. Parkeren gratis op eigen terrein bij het atelier De Witte Pimpernel

 `Expositie Quilt door de jaren heen`  Hermien Stam en diverse cursisten.

Wanneer: 28/29/30 september en 5/6/7/ oktober; genoemde dagen van 10.00-16.00 uur. Entree gratis alsmede parkeren op eigen terrein. Meer informatie over deze mooie overzichtstentoonstelling vind je op deze website onder de rubriek Agenda!

 

 

Show and Tell: Zaterdag 14 oktober 2023 zal Ellen van EQP ( Ellie's Quilt Place ) een mooie Show and Tell verzorgen bij Atelier De Witte Pimpernel van 10.00-12.00 uur. Plaatsen hiervoor moeten gereserveerd worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken./Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Kosten voor deze Show and Tell zijn 16,50 p.p

 

*Cursus Patchwork & Quilten. Gevorderden.  Lesgevende: Hermien Stam                                                                                                                                                                                                                                                              

Tijdens deze cursus worden verschillende quiltonderwerpen behandeld. U kunt zelf een keuze maken uit een aantal quiltwerkstukken. De cursus bestaat uit 4 lessen.

 DataVrijdagmorgen 15 september, 20 oktober, 24 november, 15 december.

Tijd: 10.00-12.00 uur. Lesgeld 52,50 excl. materiaal, inclusief koffie/thee met wat lekkers erbij. 

 

 

 

*Cursus Patchwork & Quilten. Gevorderden.  Lesgevende: Hermien Stam

Data: Vrijdagmiddag 15 septmber, 20 oktober, 24 november, 15 december 

Tijd: 13.30 - 15.30 uur. Lesgeld 52,50 exclusief materiaal, inclusief koffie/thee met wat lekkers erbi.j

 

*Patchwork & Quilten. Beginnerscursus en licht gevorderden. Lesgevende Hermien Stam

Beginners gaan aan de slag met een beginnersquiltje, met de basisgeginselen. Licht gevorderden kunnen, in overleg kiezen uit verschillende werkstukken.

Data: Zaterdagmorgen 16 september, 21 oktober, 25 november, 16 december.

Tijd: 10.00-12.00 uur. Lesgeld: 52,50 excl. materiaal, inclusief koffie/thee met wat lekkers erbij.

 

*Patchwork & Quilten: Beginnerscursus en licht gevorderden. Lesgevende Hermien Stam

Beginners gaan aan de slag met een beginnersquiltje, met de basisbeginselen. Licht gevorderden kunnen in overleg kiezen uit verschillende werkstukken

Data: Zaterdagmiddag 16 september, 21 oktober, 25 november, 16 december

Tijd: 13.30-15.30 Lesgeld 52,50 exclusief materiaal, incl. koffie/thee met wat lekkers erij.

 

* Cursus  Flower Power. ( Machinaal ) Lesgevende Jacqueline Wouters

Attentie: Jacqueline is tijdens de Open dagen alleen op vrijdag 1 september aanwezig! 

Deze cursus bestaat uit drie dagdelen ( 1 x in de maand ): Data maandag 25 september, maandag 30 oktober, maandag 27 november.

Tijd: 10.00-12.30 uur. Lesgeld: 67,50 excl. materiaal. incl. koffie/thee met wat lekkers erbij.

 Probeer alle soorten steken wat uw naaimachine te bieden heeft! Decoratieve steekopties op uw naaimachine met de verschillende soorten garens in dikte en kleurverloop kunt u gebruiken om deze te verwerken in prachtige appliqu√© bloemen en bladeren. Doe met me mee om te leren hoe je je eigen unieke quilts kunt maken op je eigen naaimachine. Elke naaimachine heeft decoratieve steken op de machine die u waarschijnlijk nooit gebruikt, dit is de workshop waar u daarmee aan de slag gaat.

(Naaimachines van bijv. Aldi, Lidll en Blokker zijn niet geschikt )

flower power

 * Cursus Machinaal Quilten / Free motion quilten. Lesgevende Jacqueline Wouters 

Attentie: Jaqueline is tijdens de Open Dagen alleen aanwezig op vrijdag 1 september !

Free motion quilten is het machinaal doorquilten waarbij je in allerlei richtingen kunt stikken en zelf de grootte en richting  van de steken kan bepalen. Het naaivoetje staat los van de naaimachine doordat het transport wordt uitgeschakeld, daardoor kunt u de stof vrij bewegen. Machinaal quilten met de naaimachine kan o.a. een goed alternatief zijn voor het handquilten en ook te gebruiken bij art quilten, free embroidery en ander creatief texielwerk. 

We beginnen met de voorbereiding voor het machinaal quilten en leren o.a. het overnemen van het quiltpatroon op de stof en het instellen van de naaimachine. Daarna gaan we quilten uit de "vrije hand". We gebruiken een stopvoetje of meander voetje en moeten zelf "sturen". Het zogenaamde `Vrij Machinaal Quilten` ( Free Motion Quilting ) is door het transport uit te schakelen en kunt u `uit de vrije hand` op allerlei manieren uw quilt `quilten`. Niet alleen het meanderen komt aan bod, maar ook allerlei andere motieven en patronen gaan we uitproberen.

Een speciale naaimachine is niet nodig, wel een goed werkende machine en kijk in de handleiding of raadpleeg uw vakhandelaar of uw machine de mogelijkheid voor `meanderen` of stoppen heeft:

Naaimachine met stopvoetje of meandervoetje en het transport moet uitgeschakeld kunnen worden !!! Machines van bijv.  Aldi, Lidll of blokker zijn niet geschikt.

De cursus bestaat uit 3 dagdelen ( 1 x in de maand ) Data: maandag 25 september, maandag 30 oktober, maandag 27 november.

Tijd: 13.30-16.00 uur. Lesgeld: 67,50  euro excl.materiaal, inclusief koffie/thee met wat lekkers erbij. 

 machinaal quilten

*Dagworkshop "Kunstwerkje in transparant frame" : Lesgevende Wil Fritsma

Het werken met transparante materialen is u misschien niet onbekend. In deze workshop gaat U echter op een geheel andere manier te werk zodat het eindresultaat een nieuwe transparante raam/of wandversiering oplevert. In deze workshop werkt U met een vrolijk kleurengamma van transparante materialen en verf. Door te combineren met niet transparante stoffen geeft het totaal plaatje een harmonisch en verdiept kleurenpalet. U gaat een ondergrond opbouwen met verschillende materialen. Stikwerk ( naaimachine ) zorgt voor de samenhang en de verfraaing van uw werkstuk. Het glas in lood effect wordt bereikt met een fusing techniek. Het eindresultaat is een prachtig verfijnd "kunstwerkje" wat omlijst kan worden door een transparant frame met bijpassend ophangsysteem.

De workshop bestaat uit 1 les (hele dag) 10.00-16.00 uur. Datum:  Zaterdag 9 maart 2024 !!!  Lesgeld 62,50 euro inclusief koffie, thee, lekkers en een kop soep tussen de middag. Excl. materiaal. Zelf lunchpakketje meenemen.

 transparant frame

*Dagworkshop Punchen met de Punchmachine : Lesgevende: Hilke Eggers.

Tijdens deze dagworkshop Punchen maakt u kennis met de vele fantastische mogelijkheden van het punchen. Daarbij kunnen diverse materialen worden gebruikt zoals o.a. lontwol en andere wolsoorten, organza, wollen draden, vilt, restjes kant.Heeft u geen punchmachine maar wilt u wel kennis maken met de diverse gebruiks/verwerkingsmogelijkheden van het punchen, wij hebben speciaal voor deze Punchworkshop een paar Punchmachines in bruikleen. En misschien overweegt u wel een punchmachine aan te schaffen dan is dit een mooie gelegenheid om hiermee kennis te maken. Heeft u zelf een Punchmachine en u wilt graag uw kennis verbreden, dat kan natuurlijk ook tijdens deze Punchworkshop.

Datum: Vrijdag 13 oktober. Tijd: 10.00-15.30 uur. Lesgeld: 45,00 incl. een paar materialen. Kosten bruikleen machine 5,- euro.  Zelf meenemen restjes wol evt. in kleurstelling die je wilt gaan gebruiken. Pen en papier om notities te kunnen maken. Bij aanmelding aangeven of je een bruikleen machine wilt gebruiken of zelf een punchmachine bezit. Zelf lunchpakketje meenemen, wij zorgen voor koffie/thee met wat lekkers erbij en een kop soep.

 

*Dagworkshop Punchen met de Punchmachine: Lesgevende Hilke Eggers.

Deze dagworkshop is extra ingelast. Zie voor inhoud van deze dagworkshop de informatie hierboven.

Datum: Zaterdag 11 november. Lesgeld 45,00 incl. een paar materialen. Kosten bruikleen machine 5.00 euro

 

*Cursus Vrije borduurtechnieken:   Lesgevende : Hilke Eggers.

De cursus bestaat uit 3 lessen van 10.00-15.30 uur

Data: Vrijdag 6 oktober, vrijdag 3 november, vrijdag 1 december. Tijd: 10.00-15,30 uur.                                                                                          

Tijdens deze basis cursus leert u verschillende vrije borduursteken en de diverse gebruiksmogelijkheden. Experimenteren, spelen met steken, diverse garens, textiel en andere materialen. Grotendeels met de hand. De vrije borduurtechnieken zijn toepasbaar in o.a. punch/vilttechnieken, textile art, stitch art, quilt art en embroidery stitch.

Lesgeld: 135,- euro inclusief basissetje. Inclusief koffie/thee met wat lekkers erbij en een kop soep. Zelf lunchpakketje meenemen. Zelf meenemen: map met plastic hoezen (voor opbergenvoorbeelden) pen en papier om notities te maken, naaispulletjes, diverse naalden groot/klein ( 1 met groot oog met punt ) verschillende garens/wollen draden  bijv. restjes breigaren, restjes katoen)

 

* Samen met Hilke Eggers is Atelier De Witte Pimpernel begin 2023 gestart met een nieuwe 'Textielgroep Textiel & Textuur'

:Vervolgdata najaar 2023 voor de 'Textielgroep TextielTextuur': 29 september, 27 oktober, 8 december en 19 januari ( 2024 ) In overleg met de  leden worden de vervolgdata afgesproken. Tijd: 10.00-15.30 uur. Deelname aan de 4 dagen: 180,00 euro, excl materiaal. Incl. koffie en thee met wat lekkers erbij en tussen de middag een kop soep. Zelf een lunchpakketje meenemen.

*Voor deelname aan deze  'Textielgroep Textiel & Textuur' heb je wel enige naaimachine ervaring nodig en een lichte ervaring met vrij stikken. Natuurlijk hoort hierbij een goedwerkende naaimachine (onderhoud).

De bedoeling is dat we vrij gaan experimenteren met textiel, met diverse andere materialen, structuren leren aanbrengen,  met o.a. snijtechnieken, lijnenspel, ronde vormen, kennis opdoen van de diverse materalen,  etc. 

Heb je belangstelling, wil je meer weten, wil je deel nemen aan deze Textielgroep 'Textiel & Textuur' kom dan naar de Open dagen op  vrijdag 1 en zaterdag 2 september. ( nog 1 plaats vrij )

 

Quilt Bee : Tijdens de Quilt Bee neem je eigen quiltwerk mee  om aan te werken, af te maken. Tevens de mogelijkheid om vragen te stellen en ervaringen/tips uit te wisselen. Misschien heb je ook al wel een tijdje een quilt liggen waar je maar niet aan toe komt om die af te maken. Dan is deze Quilt Bee daarvoor uitermate geschikt. Daarbij een hele gezellige middag. De Quilt Bee is geen workshop/cursus Tijd 13.30- ca.15.30 uur. Deelname kost per 1 september 5,00 p.p.  inclusief koffie/thee met wat lekkers erbij 

*De Quilt Bee gaat in het vervolg naar de handwerk inloopmiddagen op de woensdag van 13.30-ca. 15.30 uur. Zie info handwerk inloopmiddagen.   

 
*Brei & Haak Club

Al sedert vele jaren heeft Atelier De Witte Pimpernel  een Haak & Breiclub. Deze wordt meestal gehouden 1x in de maand op de eerste zaterdagmiddag van de maand 14.00-16.00 uur.  Attentie: augustus en september geen bijeenkomst i.v.m. zomersluiting en Open Dagen. Een ieder brengt zijn eigen brei/haakwerk mee, tips worden uitgewisseld. (geen cursus) Deelname kost 5,00 p.p. dit is inclusief koffie.thee met wat lekkers erbij. Kortom hele gezellige middagen. Heeft u belangstelling om mee te doen dan horen wij dat graag. 

 

 

 *Handwerk inloopmiddagen: 

De plek voor liefhebbers van textiele werkvormen en handwerk om elkaar te ontmoeten! Samen bezig zijn met handwerken in de breedste zin des woords. Het is een inloopmiddag en iedereen werkt aan een eigen handwerk. In een ongedwongen sfeer elkaar ontmoeten, inspireren en verder helpen. Breien, haken, borduren, quilten en meer. Zo mogelijk worden er tips uitgewisseld. (geen cursus) Iedere woensdagmiddag is het Handwerkcaf√©  geopend van 13.30- ca. 15.30 uur. Deelname kost per 1 september  5,00 euro p.p. inclusief 2x koffie/thee met  een koekje erbij.

 

Cursusvoorwaarden:

 
Uw aanmelding en reservering is definitief zodra u inschrijft/aanmeld voor een cursus/workshop en Show &Tell.  Alle cursussen/workshops zijn exclusief stoffen en materialen, tenzij anders wordt vermeld. Iedere cursus kent een minimum en een maximum aantal deelnemers tenzij anders overeen gekomen met de docentes. Indien u niet in de gelegenheid bent de cursus/workshop te volgen dan dient u dit minimaal vier weken voor de cursus/workshop datum te melden. In dat geval hoeft u geen cursusgeld te betalen. Daarna bent u bij het annuleren het volledige bedrag verschuldigd tenzij u een vervanger kan regelen. In dat geval hoeft u de cursus/workshop niet te betalen. Bij verhindering van een les is geen restitutie van het lesgeld mogelijk. Tijdens de eerste les dient het cursus/workshopgeld te worden voldaan. Sommige docentes willen een aanbetaling of vooraf het volledige cusrsusgeld overgemaakt hebben of contante betaling. Daar wordt u van op de hoogte gesteld. Voor de workshops/cursussen waarbij de naaimachine gebruikt wordt is een goed werkende naaimachine een vereiste. ( evt. voorzien van een nieuwe naald ) en enige ervaring met je  eigen naaimachine Bij de dagworkshops dient u zelf een lunchpakketje mee te nemen. Tijdens de cursussen/workshops zorgt De Witte Pimpernel voor koffie en/of thee met wat lekkers erbij, bij de dagworkshops zorgen wij extra voor een kop soep bij de lunch. Bent u vegetarisch, dit gaarne doorgeven. Indien er voor een cursus/workshop onvoldoende aanmeldingen zijn, behoudt De Witte Pimpernel zich het recht voor deze cursus te annuleren. De lestijden kunnen verschillen en staan bij elke cursus/workshop aangegeven. Indien de lesgevende door ziekte of overmacht niet in staat is op de geplande cusus/workshopdatum aanwezig te zijn wordt in overleg met de lesgevende en Atelier De  Witte Pimpernel een nieuwe cursusdatum gepland. De benodigdheden voor de cursussen worden mondeling medegedeeld of telefonisch of via de mail, uiterlijk 1 week voor aanvang van de cursus/workshop.

 

(c) Atelier De Witte Pimpernel | Privacyverklaring